Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

BIS má radost

Ohyzdné zátarasy v centru Prahy probudily žádanou debatu o obraně před terorismem

Osvětou k instinktu. (Bariéry v centru Prahy) • Autor: ČTK
Osvětou k instinktu. (Bariéry v centru Prahy) • Autor: ČTK

Šéf vám vzkazuje, že je to jeho iniciativa,“ tlumočí slova ředitele BIS Michala Koudelky tiskový mluvčí tajné služby Ladislav Šticha. Mediální aktivita obvykle jinak neviditelného ředitele BIS se týká žluto-černých betonových zátarasů umístěných na pražském Staroměstském náměstí. Pár metrů betonu, který vzbudil kritiku památkářů a ironické poznámky veřejnosti, čemu může vlastně zabránit, je součástí intenzivní tuzemské tajné operace, jež má v českých institucích i veřejnosti probudit instinkt preventivní obrany „měkkých cílů teroristů a přípravy na bezprostřední reakci na možný útok“. „To ale neznamená, že by Česku nyní hrozilo bezprostřední teroristické ohrožení,“ dodává mluvčí BIS Šticha.

Dočasné, levné, dobré

Zátarasy byly rozmístěny na „Staromáku“ a dvou místech pražského Židovského Města na konci září. „Udělali jsme to přímo na žádost policie, v Praze máme vytipována místa, která jsou ohrožena možným teroristickým útokem, a Staromák je jedno z nich,“ říká pražská primátorka Adriana Krnáčová. Od září totiž existuje poradní sbor pro ochranu měkkých cílů, který funguje při ministerstvu vnitra, a přes něj šéf BIS Michal Koudelka instalaci zátarasů prosadil.

„Staroměstské náměstí je národní kulturní památka a instalaci bloků s námi nikdo nekonzultoval,“ stěžuje si na akci Národní památkový ústav. Na sociálních sítích se objevily stovky upozornění, že bloky žádnému útoku nezabrání. Je fakt, že na délku mají jen deset metrů – stačí u nich postát pár minut…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].