Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Výkřik techniky

Thomas Pynchon

Thomas Pynchon: Výkřik techniky
Thomas Pynchon: Výkřik techniky

S nadsázkou by se dalo říct, že jeden z nejtajemnějších a nejproslulejších (postmoderních) prozaiků současných Spojených států rozšiřuje pořád týž americký román. Každá druhá věta je malý labyrint, na jehož konci se zpravidla vyloupne gag. Čtenáři by se často hodil Ottův slovník naučný, postavy, spolky a firmy mají podivná či legrační jména, textem přitom spolu s ironickým humorem prorůstá paranoia z moci a pozdního kapitalismu, které neustále požírají výhonky svobody a chtějí všechno a všechny kontrolovat a ovládat.

Pravd je nekonečně mnoho, všechny jsou stejně liché.

Taková je i nejnovější kniha osmdesátníka Thomase Pynchona, více než pětisetstránkový Výkřik techniky. Točí se kolem spiklenecké teorie, vlastně hned několika teorií, odehrává se v čase teroristických útoků 11. září 2001 a hlavním tématem jsou technologie a technologické firmy. „Klidně si říkej svoboda, ale celý internet stojí na kontrole. Všichni jsou navzájem propojení, neexistuje, že by se ještě někdy někdo ztratil,“ zní klíčová a recenzenty citovaná věta románu, který se žánrově rozkračuje mezi noir detektivku, kyberpunk, společenskou frašku, špionážní román i sci-fi s výlety do umělé reality.

Vyzradit nic nelze

Starostlivá matka dvou synů a profesionální vyšetřovatelka podvodů Maxine Tarnow, která přišla o koncesi kvůli čachrům odloučeného manžela, dostane zakázku na prozkoumání účtů technologické firmy hashslingrz. Píše se rok 2001.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].