Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Někoho srpem, někoho kladivem

Slovenský umělec Peter Kalmus byl odsouzen za ničení symbolů totality

Známý výtvarník a performer Peter Kalmus se v posledních letech dostává na stránky slovenského tisku z jiných důvodů než jako účastník mezinárodních výtvarných festivalů a výstav. Dostává se tam jako potenciální zločinec – a minulý týden se tahle jeho cesta dokonala. Košický soud jej odsoudil ke čtyřem měsícům vězení s ročním odkladem za to, že z tamního památníku rudoarmějců strhl čtyři překližkové symboly srpu a kladiva a tím „hanobil kulturní památku“.

Peter Kalmus tvrdí, že toho loňského srpnového večera, kdy jej na udání člena slovenské komunistické strany legitimovali poblíž památníku policisté, srpy s kladivy zrovna nestrhával, jindy to ale dělá běžně a netají se tím. „Je to symbol bolševismu, který nemá na veřejném místě co dělat,“ říká. „Je nás víc, kteří tady ty srpy a kladiva pravidelně strháváme. Občané je spontánně sundávali hned v roce 1989. A časem je tam město najednou začalo znovu osazovat, už ne z bronzu, ale z překližky.“

Památník na náměstí Osvoboditelů v Košicích je obrovská, monstrózní stavba složená z velkých sloupů s držáky na věčný oheň, řady menších sloupků a vydlážděného prostranství a je osázen nápisy ve slovenštině i v azbuce. „Večná sláva hrdinom padlým v boji za slobodu a nezávislosť Sovietskeho zväzu. Sláva ruským zbraniam,“ píše se na něm mimo jiné. V dubnu 1969 právě tady hořel mládenec Michal Lefčík, který se na protest proti sovětské okupaci upálil. A v roce 1968 při občanském protestu proti ní tu bylo zabito pět Košičanů.

Na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].