Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Nervózní volba šéfa ČT

Kdo usedne do horkého křesla na Kavčích horách

Ředitel ČT Petr Dvořák • Autor: Matěj Stránský
Ředitel ČT Petr Dvořák • Autor: Matěj Stránský

Čeká nás supervolební rok. Ještě před podzimními volbami do sněmovny a volbou prezidenta v příštím lednu bude na pořadu jiný ostře sledovaný výběr. Řediteli České televize Petru Dvořákovi končí po šesti letech mandát. Do nejdůležitějšího veřejnoprávního média se zároveň obouvají silní hráči. Šéf ANO a vicepremiér Andrej Babiš si notuje s prezidentem Milošem Zemanem, že je televize neobjektivní a nejlepší by bylo ji zestátnit.

Konkurz proběhne na jaře. Očekává se, že Petr Dvořák, který předtím sedm let vedl Novu, bude chtít v čele televize stanout znovu. Rýsuje se mu konkurence rovněž ze soukromé sféry, kandidaturu zvažuje bývalý ředitel televize Prima Martin Konrád.

Aby moc nevolali

Nebýt supervolebního roku, výběr šéfa ČT by nebudil takovou pozornost a zároveň by proběhl později – Dvořákovi totiž končí mandát až posledního září. Předseda Rady ČT Jan Bednář se ale chce vyhnout „nervózní atmosféře“ před sněmovními volbami. „Politici si myslí, že ředitel může ovlivnit zpravodajství, poškodit je nebo zvýhodnit,“ říká bývalý chartista Bednář, který je přesvědčen, že tyto obavy s blížícím se termínem voleb porostou. Konkurz na ředitele chce proto rada vyhlásit už v polovině února a v květnu by měl být znám nový ředitel.

O zájemce bezpochyby nebude nouze (při minulé volbě v roce 2011 se jich přihlásilo 32 a teď se čeká podobný počet), přestože vítěz usedne do velmi žhavého křesla. Víc než kdy jindy se teď totiž řeší, jak má vypadat veřejnoprávní zpravodajství, a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].