Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Zaorálek v pasti?

Lídr sociálních demokratů půjde do do televizního duelu s Babišem na Nově

Ministr Zaorálek se svým belgickým a britským kolegou • Autor: Profimedia, Zuma Press - News
Ministr Zaorálek se svým belgickým a britským kolegou • Autor: Profimedia, Zuma Press - News
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Šéf sociálních demokratů Lubomír Zaorálek se nechal lapit do pasti Andreje Babiše. Ten se totiž dohodl s TV Nova, že nepůjde do debaty šéfů stran, kterou těsně před volbami chystá Česká televize, a raději dá přednost duelu na soukromé stanici. Výběr na doplněk k Babišovi padl na Zaorálka a on překvapivě souhlasil.

Je zřejmě pravda, že lídr sociálních demokratů tu získá více času. Vystupovat ale bude na Babišově hřišti – televize Nova je k němu velmi vstřícná a moderátor Rey Koranteng nemá s debatami žádné zkušenosti. Babiš se tak vyhne mnohem schopnějšímu Václavu Moravcovi a navíc politickým konkurentům, kteří jsou výraznější řečníci než Lubomír Zaorálek. Nepochybně také doufá, že Zaorálek nebude moci zpochybňovat vládní angažmá ANO, protože spolu ve vládě působí. Lídr ČSSD je navíc ochotný s Babišem po volbách spolupracovat, takže nepůjde do svého možného partnera tak ostře.

Podstatnější však je, že jsme svědky dalšího dílu Babišových výjimek a výhod, které mu stále někdo nabízí. Už dnes si vybírá k rozhovorům pouze vstřícná média – pochopitelně nejraději ta vlastní. Případně se světem komunikuje prostřednictvím sociálních sítí, kde už polemické otázky nezaznívají vůbec.

Je škoda, že veřejnoprávní televize zřejmě přizve za Babiše a Zaorálka náhradu. Kdyby tak neučinila, nepochybně by se ocitla pod kritikou ČSSD a ANO, ale měli přece na výběr a vybrali si. Pokud náhradníky pozve, poskytne těmto dvěma stranám konkurenční výhodu.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 39/2017 pod titulkem Zaorálek v pasti?