Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, V hlavě

Krásní a tetovaní

Co znamená stále populárnější móda

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Fakže jméno Jiřina na zápěstí už máte, na předloktí kotvu a na rameni draka nebo citát o lásce? Výborně. V tom případě jste podlehli fenoménu, který vědce v poslední době čím dál více zajímá, totiž sériovému tetování.

Zatímco dřív si inkoust pod kůži vpichovali námořníci, lupiči nebo heavymetaloví zpěváci, dnes má podle průzkumů tetování každý pátý Američan a každý devátý Evropan; u mladých je číslo ještě výrazně vyšší. A nová móda vyvolává u odborníků minimálně dvě otázky. Proč to vlastně lidé dělají a zda je tetování bezpečné.

Začneme tou druhou. Pokud tatér používá sterilní jehly, považujeme tak nějak za automatické, že delfínek nad kotníkem se po pár bolestivých dnech zahojí a tím je věc z hlediska zdraví uzavřena. A možná také je, jen to zatím není úplně jisté. S inkousty se to totiž má trochu jako s uzenými párky – nikdo přesně neví, co se do nich dává. Sílící globální tetovací horečka tak v poslední době vyvolává jisté znepokojení úřadů ohledně složení barev. Evropská komise provedla loni důkladný průzkum trhu a v závěrečné zprávě varovala, že tetovací inkousty mnohdy obsahují nebezpečné chemikálie, jako jsou těžké kovy nebo některé konzervanty. Podobně znepokojivě znějí závěry z testování v Austrálii – až v pětině barev se našly sloučeniny, které mohou být karcinogenní.

Neznamená to zřejmě, že by tetování vyvolávalo rakovinu kůže. Finský výzkum z roku 2005 zjistil, že výskyt karcinomu přímo v obrázcích na těle je překvapivě malý. Až v posledních letech se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].