Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Hrdina naší doby: architekt

Festival Film a architektura přinese portréty slavných tvůrců

Naslouchat myšlenkám otce. (Rem Koolhaas, Casa da Música, Porto)
Naslouchat myšlenkám otce. (Rem Koolhaas, Casa da Música, Porto)

Kdo je nejznámější architekt české kinematografie? Dost možná Jan Mikuláš ze socialistického seriálu Muž na radnici z roku 1976. On chce, aby se v městečku Kunštát zbouralo 92 domů a ještě hospoda. V zájmu pokroku, aby mohlo vzniknout modernější město. Než se divák rozkouká, už padají zdi.

Překvapí, že normalizační tvůrce paneláků má něco společného i se slavnými architekty z Hollywoodu. Filmový architekt je nejčastěji člověk (přesněji: dobře vypadající muž), kterého žene poslání. Vybudovat modernější, a tedy lepší svět. V posledních desetiletích se ale mnohé zkomplikovalo a zjistilo se také, že i s architekturou a lepšími zítřky je to složitější. Architekt jako filmový hrdina se však nezměnil: je to vizionář, který ví, jak stavět lépe. Něco z těchhle filmových architektů mají i hrdinové dvou nových dokumentárních filmů Rem (o Remu Koolhaasovi) a BIG Time (o Bjarkem Ingelsovi). Oba uvede pražský festival Film a architektura.

Kromě nich také další dokumenty: o sociálním bydlení, o školách, o fotografování architektury. Projekce začnou v sobotu a budou pokračovat v průběhu příštího týdne. Kromě Prahy se některé filmy promítnou také ve Zlíně, Brně, Nymburce a Plzni.

Otřes stavitelova mozku

Rem se poprvé promítal už minulý týden v kině Světozor (podruhé to bude 24. října). O architektu Koolhaasovi natáčel jeho syn Tomas, čtyři roky jezdil po jeho vznikajících i dokončených stavbách – navštívil například knihovnu v Seattlu nebo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].