Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

V NASA bych myl hrnky od kafe

Jeden z výzkumů, jež mají napomoci k cestě na Mars, je v rukou českého týmu. „Náš výzkum může sloužit k tomu, aby mise s lidskou posádkou byly úspěšné, nikdo nechce, aby do něj po přistání uhodil blesk,“ říká nejmladší člen týmu, nadějný vědec Jan Lukačevič (25).

Dělám to, o čem jsem snil.
(Jan Lukačevič) • Autor: Vaclav BORANEK
Dělám to, o čem jsem snil. (Jan Lukačevič) • Autor: Vaclav BORANEK

Jak se vědec ve vašem věku dostane k výzkumu Marsu?

Měl jsem štěstí, že se tomu, čemu já, věnuje málo lidí. V rámci bakaláře jsem dělal návrh modulu pro sondážní rakety, načež navázal výzkum na magistru v rámci ČVUT – ten si vybrala Evropská vesmírná agentura. Pak jsem se začal věnovat nové metodě 3D tisku pro vesmírné mise, objevil jsem slabá místa současných technologií. Na to jsem pyšný, výzkum pořád probíhá a na konci září budu o této unikátní metodě mluvit v Austrálii na konferenci, kde bude i Elon Musk. Pak jsem se přidal k týmu profesora Santolíka v Ústavu fyziky atmosféry AV ČR, v oddělení kosmické fyziky. Šel jsem na jeho přednášku o výzkumu Marsu, ukázalo se, že by se jim hodil další člověk do týmu – a já se nabídl.

Na čem přesně pracujete?

Jsme zodpovědní za vývoj přístroje WAM (Wave Analyzer Module). Ten se ale skládá z mnoha systémů, takže každý dělá něco jiného. Moje práce obnáší technický design zařízení, konkrétně mechanismu antény. Další kolegové jsou zodpovědní za elektroniku či software. Oddělení kosmické fyziky je mimochodem unikátní pracoviště. Téměř se o tom neví, ale podílíme se i na vývoji zařízení TDS pro misi Solar Orbiter nebo pro misi JUICE k ledovým měsícům Jupiteru. Takhle špičkový výzkum, jehož výsledky se objeví de facto po celé sluneční soustavě, je u nás jen na hrstce pracovišť.

Co bude mít anténa na starosti?

WAM má tři cíle.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].