Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Nejhorší smlouva všech dob

Trumpův odpor k jaderné dohodě s Íránem ohrožuje svět

Pryč s tím hadrem. (Íránská vlajka během rozhovorů o jaderném programu v roce 2015 ve Vídni) • Autor: REUTERS
Pryč s tím hadrem. (Íránská vlajka během rozhovorů o jaderném programu v roce 2015 ve Vídni) • Autor: REUTERS

Když Donald Trump kandidoval na prezidenta, dohodu, která výměnou za uvolnění sankcí omezila jaderné ambice Íránu, označil za „nejhorší smlouvu, která kdy byla sjednána“. A teď musí nějak vymyslet, jak se z ní dostat. Šanci k tomu má každý devadesátý den. A další příležitost se blíží.

INARA (zákon o revizi jaderné dohody s Íránem) z roku 2015 ukládá administrativě, aby Kongresu jednou za čtvrt roku potvrdila, že Írán prokazatelně a plně uskutečňuje JCPOA (Společný komplexní akční plán – oficiální název dohody s Íránem), že nebyly porušeny dohodnuté limity jeho zásob různého jaderného materiálu, že neučinil nic, co by přineslo pokrok v programu vývoje jaderných zbraní, a že trvající pozastavení sankcí vztahujících se k jadernému výzkumu je důležité pro národní bezpečnost Ameriky. Pokud prezident všechny tyto body nepotvrdí, věc se vrátí do Kongresu, který může po šedesáti dnech hlasovat o znovuzavedení sankcí.

V dubnu Trump prohlásil, že Írán své závazky plní. Když to v červenci udělal podruhé, údajně ostře káral svůj tým pro národní bezpečnost – a především ministra zahraničí Rexe Tillersona – za to, že mu nedodal důkaz o zlých úmyslech Íránu. V říjnu, kdy by měl Trump rozhodovat znovu, už tyto argumenty bude mít, jakkoli pochybné. Potvrzení prvních tří bodů může administrativa jen sotva odmítnout. Americká velvyslankyně u OSN Nikki Haley sice řekla, že Írán se provinil „mnohonásobným porušením“ JCPOA, Mezinárodní agentura pro atomovou energii (hlídací pes OSN, jenž…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].