Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Letem světem

Cassini u Saturnu • Autor: REUTERS
Cassini u Saturnu • Autor: REUTERS

Sonda Cassini ukončila své třináctileté zkoumání Saturnu, zřítila se do jeho atmosféry a rozpadla se. Po dobu svého fungování obrátila vzhůru nohama lidské znalosti o šesté planetě sluneční soustavy. Až do poslední chvíle (vědci měli na výběr, zda ji nechat bezcílně se potulovat po vnějším okraji naší galaxie, nebo nechat dopadnout na planetu) vysílala směrem k Zemi cenná data.

Česko

Havaroval vůz s ministrem Zaorálkem

U Lechovic na Znojemsku v pátek večer havarovalo auto s ministrem zahraničních věcí a lídrem ČSSD ve sněmovních volbách Lubomírem Zaorálkem. Ministr byl se zraněním přepraven do nemocnice. Utrpěl poranění hlavy. Po ošetření byl propuštěn do domácí léčby.

Česko

Rittig a Nečasová bez podmínky

soud s Ivo Rittigem, listopad, Praha, 2015 • Autor: Milan Jaroš
soud s Ivo Rittigem, listopad, Praha, 2015 • Autor: Milan Jaroš

Odvolací soud zrušil podmínečné tresty pro Ivo Rittiga, Janu Nagyovou  (nyní Nečasovou) a právníka Davida Michala. Pražští vrchní soudci se usnesli, že městský soud neodvedl dobrou práci a má o rozsudku pochybnosti – případ vrací a soud prvního stupně musí doplnit důkazy. Podle obžaloby vyzradila v roce 2012 Jana Nagyová přes Davida Michala Ivo Rittigovi, že tehdejší premiér Nečas dostal utajený materiál BIS, který se týkal Rittigova zákulisního vlivu na státní instituce a státní firmy. V lednu je za to soud odsoudil k podmínečným trestům. Proti tomu se odvolali jak odsouzení, tak státní zástupce, který považoval…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].