Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Kdo s kým po volbách

Letos vznikají koalice ještě před hlasováním, vydrží i po něm?

Volebním tématem číslo jedna se v Česku stal Andrej Babiš. ANO sní, jaké to bude, až stane v čele vlády, ostatní sní o tom, jak se na ně bude Babiš dívat z opozičních lavic. Víc než o programu mluví strany o tom, s kým do vlády rozhodně nepůjdou. Z toho vyplývá, že nás po volbách čeká buď patová situace, nebo nejhorší možná vláda, jakou si za stávajících podmínek lze představit.

Malé šance

Všichni ti, kdo doufají, že po volbách vznikne vláda bez Andreje Babiše, by se měli chystat na zklamání. I kdyby ANO nezískalo 30 procent, ale jen 25, vláda bez něj vznikne jen velmi těžko, protože všechny ostatní strany jsou o řád níž. A znovu zopakujme: důvodem je tragický výkon představitelů těchto stran. Že část společnosti podlehne okouzlení nějakého populisty, je poměrně běžné, ale že ostatní strany nejsou výrazněji atraktivní ani pro zbytek voličů, to už svědčí o systémovém problému. Zdá se navíc, že do sněmovny se dostanou i poměrně silní komunisté a Tomio Okamura – lze se totiž domnívat, že voliči, které ANO ztratí, přibudou právě jemu.

Asi bude stát před otázkou, jaká vláda s Babišem vznikne.

Kdyby měla vzniknout „antibabišovská“ vláda, musela by se složit z TOP 09, ČSSD, ODS, KDU-ČSL a Pirátů (kteří také mohou do sněmovny vstoupit). Možná by k většině byly zapotřebí dokonce i hlasy komunistů. Takový slepenec nemá šanci na život. A i kdyby vznikl, nemohl by přinést nic moc dobrého, protože by spojoval strany programově velmi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].