Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Studenti za mřížemi

České vězeňství se může pochlubit prvním odsouzeným, který dokončil bakaláře na Univerzitě Karlově. „A dokonce se rozhodl, že by chtěl pokračovat v magisterském studiu,“ říká speciální pedagožka Gabriela Kulhánková, která vysokoškolský program ve Vazební věznici Praha Ruzyně koordinuje.

Jak vybočit z vězeňského
rituálu. • Autor: Milan Jaroš
Jak vybočit z vězeňského rituálu. • Autor: Milan Jaroš

Byl vězeň-bakalář na magisterské studium přijat?

Ano, za pár dní mu začíná zimní semestr.

Prý si pochvaluje, že delší trest je pro studium výhodou.

To je míněno s nadsázkou, nicméně program vysokoškolského studia je opravdu koncipován pro odsouzené s delší délkou trestu. Důvod je logický: bakalářské studium je čtyřleté, ve většině případů si jej ale studenti rozkládají do více let. Čas ponořit se do skript je jen po večerech po práci a o víkendech.

Cela pro studium také není zrovna ideální.

To máte pravdu, moc klidu tu není, v rámci možností se ale snažíme dávat studenty do dvojlůžkových společných cel. Pak už se to s přivřenýma očima blíží tak trochu studentské koleji.

Co odsouzení mohou studovat?

Z oslovených škol s nabídkou spolupráce souhlasila Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy, vězni zde mohou studovat obor teologické nauky.

Není to na výběr málo?

V době, kdy jsme program rozbíhali, jsme oslovili více vysokých škol, ale nezahrnovali jsme obory ekonomické ani pedagogické – to kvůli majetkové a ekonomické trestné činnosti, za něž jsou někteří z našich studentů odsouzeni, i určitému morálnímu kreditu, který by nebyl vhodný pro pedagogické směry. Osloveným školám však nepřišla spolupráce zajímavá nebo jim připadala náročná na organizaci, zareagovala jen zmíněná fakulta.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].