Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Kim je na koni

Severokorejský vůdce si splnil svůj jaderný sen

Tři generace systematického úsilí, ale stálo to za to, může se teď honit hlavou mladému severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi.Mohutný pokusný výbuch o předminulém víkendu vydává severokorejský režim za důkaz, že sestrojil termonukleární zbraň, kterou je možné umístit na raketu středního či dlouhého doletu. Exploze otřásla domy v Číně a způsobila sesuv hory, pod níž se uskutečnila. O jaký typ nálože se ve skutečnosti přesně jedná, je podle expertů celkem jedno – Kimova destruktivní síla je obrovská, stejně jako se rapidně zlepšuje jeho možnost vyslat rakety ke vzdáleným cílům. V době vzniku tohoto textu se očekávalo, že v řádu hodin Kim odpálí pokusnou mezikontinentální balistickou raketu a znovu tak zdůrazní, že jadernou zbraň dokáže podle svého přání dopravit pořádně daleko.

Vůdcovy sny

Co ale Kim vlastně chce? Jednou z možností je, že touží po bezpečí. Jaderný potenciál, jehož existence je nyní už nezpochybnitelná, je tu od toho, aby si na jeho režim nikdo netroufl – zvenčí, ale ani zevnitř. Tahle varianta je vlastně útěšná, aspoň pro lidi, kteří nepatří mezi dvaadvacet milionů obyvatel Severní Koreje. Jaderný Kim, jehož arzenál slouží především k odstrašení případných pokusů o svržení brutálního diktátorského režimu, zároveň nikoho neohrožuje. Kim je v tomto pohledu jako ježek vybavený jadernými bodlinami.

Problém je v tom, že tahle interpretace je sice nejpravděpodobnější, ale zdaleka není jistá. Severokorejské vidění světa ovládá…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].