Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Výkřik z českých polí

Dokumentaristé Zuzana Piussi a Vít Janeček se snaží přimět diváky, aby používali selský rozum

Zdánlivě nevinné otázky. (Selský rozum)
Zdánlivě nevinné otázky. (Selský rozum)

Kdyby si v pubertě „nevyřvala hlas na jednom výletě“, nejspíš by slovenská dokumentaristka Zuzana Piussi zpívala. Ne jako její sestra Lucia v kapele Živé kvety, ale klasiku. Místo toho se dnes její slabý tón stal součástí dokumentů. Klade zpoza kamery zdánlivě nevinné otázky, ale ve svých nejlepších dokumentech se jimi dostává k podstatě věci. V nejnovějším filmu Selský rozum, jejž natočila s manželem Vítem Janečkem, dokumentaristou a pedagogem FAMU, se snaží zachytit strach rozmáhající se v českých regionech, jimž se kvůli podnikům bývalého ministra financí říká Babišovy.

Lidé se tu podle autorky bojí na kameru mluvit o tom, jaký vliv má společnost Agrofert na podnikání v zemědělství a na místní komunitu. V dokumentu se objeví jen zastřené obličeje i hlasy. „Zažila jsem mečiarismus a ten teror byl jasný. Ale teror penězi, kdy si Andrej Babiš lidi kupuje a vám pak přijde ne jedna, ale dvacet daňových kontrol, je horší než teror přímý,“ tvrdí Piussi.  Babiš je se sto třiceti tisíci hektary půdy největším českým sedlákem a patří mu řada potravinářských podniků. Právě na jídlo a ekologii by podle Piussi mohli slyšet materiálně založení Češi, u nichž je Babiš populární. Je prý třeba ukázat, že není nový Baťa, do kterého se stylizuje, a „nedělá dobré párky“.

Prostě sexy

„Je to můj nejvíc angažovaný dokument. Říkáme jasně náš názor, protože je doba, kdy je třeba jej říkat,“ prohlašuje dokumentaristka, která se před pár lety přestěhovala z Bratislavy do Prahy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].