Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Vadí jim to?

Americké elity reagují na Trumpa zbaběle

Na Trumpův groteskní výrok, že bílí supremacisté, kteří se sešli ve virginském Charlottesville, a ti, kdo proti nim protestovali, jsou morálně rovnocenní, odpověděla velká část Ameriky rychle a ostře. Avšak opožděné, nejednoznačné a opatrnické reakce velké části americké vůdcovské třídy říkají o elitách země – a o příčinách toho, proč žijeme v době vzbouření populistů – něco velmi znepokojujícího.

Těmi nejméně váženými z dnešních vůdců jsou nepochybně politici. Veřejnost je považuje převážně za bojácné, za zbabělce, kteří se podbízejí průzkumům veřejného mínění a cílovým skupinám. A právě tak se až příliš mnoho republikánských činitelů zachovalo k Trumpovým slovům a činům. Muži a ženy, kteří jindy v živé televizi kážou o všem možném, náhle – s čestnými výjimkami – oněměli, když se měli vyjádřit k nejdůležitějšímu politickému tématu dne.

Já vím. Dělá jim starost voličská základna, primárky, pravicoví sponzoři. Neměli by však mít starost také o svou zemi a své svědomí? Neměli by se především sami sebe ptát, proč vlastně chtějí sloužit společnosti? A když vidí, že někdo na nejvyšší úrovni pošlapává hodnoty jejich vlasti, neměli by se ozvat? Přímo, důrazně a bez výhrad?

Předáci byznysu naopak patří mezi nejváženější Američany, jim se nejvíc závidí. Řídí obrovské organizace, ve srovnání s příjmy, jaké mají, by jejich předchůdci před pouhými pětadvaceti lety vypadali jako střední třída, a žijí v bublině soukromých letadel, vrtulníků a limuzín. Jinými slovy: se svým…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].