Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Užiteční idioti a protektorátní pisálkové

ODS se chová, jako by chtěla pryč z Evropské unie

Miroslav Kalousek nedávno prohlásil, že navrhovat vystoupení z Evropské unie je totéž co vlastizrada. Aniž bychom se chystali podávat trestní oznámení, je třeba říct, že předseda TOP 09 míří na cíl. Opouštět EU opravdu vypadá jako nápad, který s bezpečností a prosperitou „vlasti“ příliš nepočítá.

Důvody jsou celkem známé. EU je zdaleka nejspolehlivější, nejdemokratičtější a nejbohatší spojenecké uskupení, v jakém se kdy Češi ocitli. Také je třeba řešit otázku, co pak, mimo něj. Vsázet na zcela samostatnou existenci vám nemusí znít špatně, ale jen pokud neznáte dějepis. V pozici zcela nezávislého státního útvaru strávily české země jen necelé čtyři desítky let z posledních pěti set, protože střední Evropa prostě samostatným státním existencím nesvědčí. Není důvod si myslet, že to bude jiné v budoucnu: i v geopolitice fungují odstředivé síly, odtažení od Západu by tedy bezpochyby přineslo driftování na východ, kde jsou jediní potenciální partneři, kteří by se chtěli sdružovat mimo EU – ti z prostoru po bývalém Sovětském svazu.

Ještě jasněji to vyznívá ekonomicky: pokud do EU směřuje 83 procent českého exportu, pak by byl czexit spolehlivou jízdenkou ke zchudnutí a politické radikalizaci. Asi proto požadují odchod z EU komunistická strana a Tomio Okamura, když budeme jmenovat jen parlamentní strany. Velké pochybnosti je ale třeba mít po minulém týdnu ještě o jednom uskupení – Občanské demokratické straně.

Řeč těla

Před volbami ODS zdůrazňuje, že není pro odchod…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].