Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Trh to nezařídí

Martin Drtina
Martin Drtina

Státní aparát se rozhoupal k první větší akci proti mobilním operátorům a drahým datovým tarifům. Český telekomunikační úřad dospěl minulý týden k závěru, že konkurence nefunguje optimálně, a rozběhl proceduru, na jejímž konci může být regulace cen nebo jiný zásah. To ale nepůjde hned, upozorňuje mluvčí úřadu Martin Drtina.

 Respekt: Může váš úřad s cenami dat něco udělat?

Martin Drtina: Teď je předčasné o tom mluvit. Abychom mohli uvažovat o regulaci, musíme nejdřív prokázat, že na trhu dochází k selhání, se kterým si běžné nástroje soutěžního práva neumí poradit. My nyní jen říkáme, že jsme otestovali kritéria, podle kterých se selhání posuzuje. A že test vyšel. Teď se vyjádří operátoři, ÚOHS a Evropská komise. Pak zpracujeme analýzu trhu a až pak můžeme vydávat rozhodnutí.

R: V čem je ono selhání?

MD: Teď řešíme velkoobchodní trh. Když to hodně zjednoduším, tak velcí síťoví operátoři mají až drakonické smluvní podmínky a nikoho mezi sebe nevpustí. Jsou tu sice desítky virtuálních operátorů, ti ale za takových podmínek nemohou obstát. To ovlivňuje i situaci v maloobchodě. V boji o drobné zákazníky si operátoři konkurují jen málo a data jsou o hodně dražší než pro velkoodběratele.

R: Pokud byste sáhli k regulaci, jak by to vypadalo?

MD: Lze omezit ceny, které síťoví operátoři…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].