Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext, Kultura

Proces v čase postpravdy

Proč se v Berlíně stojí fronty na literární relikvii Franze Kafky

Tajemník úrazové pojišťovny. (Franz Kafka kolem roku 1915)
Tajemník úrazové pojišťovny. (Franz Kafka kolem roku 1915)

Přišel se podívat už potřetí a dnes si na to přinesl i rybářskou židličku. Nemusí se tak hodiny ohýbat nad skleněnou vitrínou: vsedě má všechny stránky pěkně přímo před nosem naklánějícím se nad bezpečnostní skříní. „Vždycky jsem si to chtěl přečíst v originále se všemi jeho škrty a poznámkami. A teď mám konečně možnost,“ říká v potemnělém sále berlínské galerie Martin-Gropius-Bau starší muž hledící skrz skleněný poklop na stránky popsané tenkým, až kaligraficky úhledným rukopisem.

V galerii je ticho jako v kostele, nábožnou atmosféru jen občas přeruší vrznutí podlahy, to když se návštěvníci kolem vitrín uspořádaných do čtverce v centru místnosti pomalu přemisťují od stránky ke stránce. Po pár minutách se ze svého stanoviště zvedá i muž, který se představuje se šibalským úsměvem jako „Heinrich K.“. Spolu s ostatními si vystál frontu, aby na vlastní oči uviděl „evangelium moderny“, jak prezentované dílo pojmenoval v recenzi výstavy Franz Kafka. Der ganze Prozess (Franz Kafka. Kompletní Proces) deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Originál rukopisu nedokončeného Kafkova románu Proces, jenž v galerii leží na 171 rozřezaných stranách čtvercového formátu.

Patrně učinil někdo na Josefa K. křivé udání. (Rukopis Procesu, strana 216) • Autor: DLA-Marbach, www.dla-marbach.de
Patrně učinil někdo na Josefa K. křivé udání. (Rukopis Procesu, strana 216) • Autor: DLA-Marbach, www.dla-marbach.de

Ikonické dílo západní literatury může být kvůli citlivosti papíru vystavené jen dva měsíce. A ještě je pod sklem chráněné speciálním filtrem, který na zašlé listy položené na šedozelené podložce nepustí víc…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].