Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Hmatám město veliké

50 x 40 cm nezávislosti
pro slabozraké a nevidomé.
50 x 40 cm nezávislosti pro slabozraké a nevidomé.

Že se může stát třeba nevhodně umístěná nová lavička, pouliční poutač, restaurační zahrádka či výkop hororem, o tom vědí své lidé se zrakovým postižením. Petr Bradáč z olomouckého TyfloCentra, organizace, která pomáhá nevidomým a slabozrakým, se tyto bariéry snaží odstraňovat. Pro lepší orientaci ve městě pak navíc nechal spolu se svými kolegy vyrobit speciální, tzv. haptické mapy, jež lze přečíst hmatem. „Tyto reliéfní mapy jsou spíše určitým doplňkem pro ty, kdo se pohybují po naučených trasách. Ale i v tomto případě vedou k větší samostatnosti a nezávislosti na druhých,“ říká.

Proč vůbec bylo důležité, aby vznikly haptické mapy?

Naši klienti, konkrétně lidé tady z Olomouce a okolí, se na nás často obracejí, když mají při pohybu ve městě na frekventovaných místech nějaké potíže. Nečekané překážky, nové stavby, výkopy, letní zahrádky, ale i třeba jen o pár metrů posunutá lavička. To dokáže při naučené trase, kterou má nevidomý nebo slabozraký „zakódovanou“ v hlavě, nadělat pěknou paseku. To pak jednáme s úřady, vlastníky restaurací atd., zda není možné bariéry odstranit.

Klienti se na nás ale obracejí také s tím, že se špatně orientují na konkrétních místech, třeba na autobusovém nádraží. Hledají vchod, východ, neorientují se na nástupištích… Takže nás napadlo, že bychom s tím měli něco udělat, a nechali jsme vyrobit tyhle reliéfní haptické mapy.

Jakých míst například v Olomouci se mapy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].