Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Umění blafovat

Americký ministr zahraničí radí: Nevšímejte si, co prezident Trump říká v souvislosti s Koreou

Jak se to stalo? Proč se zdá, že jsme na pokraji války v Asii, v níž by mohly být použity jaderné zbraně? Severní Korea má jadernou výzbroj už nejméně deset let. Byly její poslední pokroky tak dramatické a významné, že nutí Spojené státy k preventivní válce? Ne. Krizi, v níž se dnes nacházíme, přehání a chybně řeší Trumpova administrativa. A do takové míry, která je velmi zneklidňující a nebezpečná.

Bílý dům chtěl od začátku vypadat, jako že na Severní Koreu jde tvrdě. Ministr zahraničí Rex Tillerson v prvních měsících Trumpova prezidentství, dřív než mohl získat slušný přehled o politice, varoval, že éra strategické trpělivosti se Severní Koreou skončila. Předminulý týden řekl poradce pro národní bezpečnost H. R. McMaster, že schopnost Severní Koreje zasáhnout USA jadernou zbraní představuje nebezpečí, které „nelze strpět“. Ne že by Severní Korea ty zbraně použila. Jenom ta schopnost.

Nejdál zašel samozřejmě Trump. Minulý čtvrtek veřejně prohlásil, že když Severní Korea nepřestane s vyhrožováním, setká se „s takovým ohněm a zuřivostí, jaké svět dosud nespatřil“.

Když byl dotázán, co tím myslel, ještě přitvrdil: „Toto varování možná nebylo dost tvrdé.“ Jinými slovy: Trump dal jasně najevo, že Spojené státy na severokorejskou jadernou hrozbu odpovědí mohutným vojenským úderem, možná i jaderným.

Je to věrohodné? Není. Spojené státy nezahájí v Asii preventivní jadernou válku. Nejbližší spojence Washingtonu v oblasti, Japonsko a Jižní Koreu, Trumpovy výroky…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].