Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

S kanonem na vrabce

Cesta k ženské rovnoprávnosti vede přes změnu postojů veřejnosti, nikoli přes personální politiku firmy Google

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

Mladý inženýr z Googlu vyrobil lehce skandální pamflet, v němž prohlásil, že nerovnoměrné zastoupení žen v technologických firmách nelze úplně vysvětlit diskriminací tohoto pohlaví. James Damore v uniklém textu, určeném původně pro vnitřní diskusi ve firmě, tvrdí, že ženy jsou pro práci v exaktním prostředí zaměřeném na výkon biologicky znevýhodněny. Důvodem podle něj je rozdílné chemické prostředí v prenatální fázi vývoje plodu, konkrétně větší či menší přítomnost testosteronu, jež do velké míry ovlivní chování dítěte v dospělosti.

Inženýr pamflet napsal pečlivě, jednotlivé postoje opatřil odkazy na příslušné zdroje (někdy studie, jindy hesla na Wikipedii) a celý text formuloval klidným, věcným jazykem. Když se na jeho argumentaci podívali odborníci, došli většinou k názoru, že se mýlí, zjednodušuje nebo postupuje selektivně. Ženské a mužské mozky se prý skutečně liší (například poměrem šedé hmoty mozkové k počtu propojení mezi jednotlivými neurony), rozdíly ale nejsou přehledné a spíše vytvářejí u různých lidí různé originální konfigurace. Jinými slovy, vliv biologie na chování vyloučit samozřejmě nelze, s generalizacemi je to však ošemetné.

James Damore se do jedné takové zavádějící generalizace odrážející nejspíše jeho vlastní předem zformulovaný pohled na svět pustil. Proti jeho argumentům navíc mluví i zcela jasná fakta, třeba zjevně přehlédnutý detail, že ženy hrály v počátečních fázích vývoje výpočetní techniky zcela zásadní roli nebo že se výsledky studentek…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].