Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Výběr z webu

Pravidelný výběr ze světových médií na Respekt.cz

Stín, dostatek vody k pití ani ventilace nepomohou.

Stín, dostatek vody k pití ani ventilace nepomohou. • Autor: Profimedia, Alamy
Stín, dostatek vody k pití ani ventilace nepomohou. • Autor: Profimedia, Alamy

Smrt v baňce

O tom, že mrtvých kvůli klimatickým změnám přibývá, slýcháme často. Nesnesitelné vedro zabíjí ve městech západního světa i v rozvojových zemích.

Zatím jde ale většinou o oslabené nebo jinak handicapované jedince. Zdálo se, že zdravému člověku, který má k dispozici stín a pitnou vodu, smrt zatím obvykle nehrozí. Nyní se ale dostalo pozornosti šokující informaci, která se týká limitů přežití lidského organismu. Ten se totiž nutně musí ochlazovat, což se děje prostřednictvím kůže.

Její teplota se pohybuje kolem 35 ˚C, zatímco teplota uvnitř těla je o něco málo vyšší. Přebytečné teplo uniká do okolí kůží hlavně díky pocení. Jenže pokud přesáhne kombinace teploty okolního vzduchu a jeho vlhkosti určitou hodnotu, tělo se už ochlazovat nemůže a organismus se přehřeje. I zdravý člověk během asi šesti hodin umírá a nepomůže mu stín, dostatek vody k pití ani ventilace.

Zatím k tomu ještě nedošlo, byť v roce 2015 se v Íránu podmínky kritické hranici přiblížily. Ale v časopise Science Advances se objevila studie, která tvrdí, že pokud lidstvo výrazně neomezí emise skleníkových plynů, začne smrtonosné horko už do konce tohoto století zasahovat některé oblasti také v jihovýchodní Asii – konkrétně v indických státech Uttarpradéš a Bihár, kde žije velká část populace na venkově a o klimatizaci si může nechat jen zdát.

Studie se tak zřejmě stává zatím nejděsivějším poselstvím, jež se v souvislosti s klimatickými změnami objevilo. Vlny veder, které nepřežije nikdo, kdo se nebude moci ukrýt v nějakém studeném sklepení, uchýlit do klimatizovaných prostor nebo třeba naložit do řeky či rybníka, podle ní udeří už v letech 2070–2100. A dojde k tomu, pokud globální teplota stoupne do konce století o 4,5 ˚C, což je docela dobře možné, jestliže proti emisím výrazně nezasáhneme.

Ani další scénář, který předpokládá, že předloni uzavřená pařížská dohoda o ochraně klimatu bude téměř splněna (růst teplot o 2,25 stupně do roku 2100), nepřinesl uklidňující výsledky. Vedra v jihovýchodní Asii dosáhnou míry, která se bude k hranici přežití blížit. Po jejím překročení lidé budou během zhruba šesti hodin umírat, pokud se například teplota vzduchu vyšplhá na 46 ˚C a jeho relativní vlhkost dosáhne 50 procent nebo pokud teplota vzduchu bude jen necelých 38 ˚C, ovšem s pětaosmdesátiprocentní vlhkostí. Říká se tomu „wet bulb temperature“, teplota vlhké baňky, a ještě o ní zřejmě uslyšíme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 33/2017 pod titulkem Pravidelný výběr ze světových médií na Respekt.cz