Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Pobavit se na Hradě

Petr Horký
Petr Horký

Dokumentarista Petr Horký se už v září chystá vyrazit na Pražský hrad. Před více než měsícem se rozhodl uspořádat akci nazvanou Mýdlo na Hradě, kam může dorazit kdokoli – za podmínky, že přispěje do společného rozpočtu. Jak ale zdůrazňuje, nejedná se o žádnou politickou akci, hlavním cílem je pobavit se.

Respekt: Proč jste se rozhodl akci zorganizovat?

Petr Horký: Protože mě nakrkla určitá povýšenost a papalášství, které jsem (možná vztahovačně) vnímal z vysvětlování pana Ovčáčka ohledně pronájmu prostor Hradu pro soukromé oslavy hradních úředníků. Vlastně z původně plánované klukoviny, kdy bychom s pár podobně poblázněnými kamarády utratili spoustu peněz za to, že si s nadsázkou připijeme na Hradě, se vyvinula akce, na kterou se vybralo přes 800 tisíc korun.

R: Na co všechno peníze půjdou?

PH: Jen nájem prostor stojí 180 tisíc + DPH. Poté je třeba zaplatit ochranku, akci pojistit a zajistit alespoň základní kulturní program. Rozhodně to není tak, že bych si něco pro sebe z částky ponechal.

R: Už se ví, jestli Hrad akci povolí?

PH: Čekám na vyřízení žádosti. Dělám vše pro to, aby to vyšlo – celou akci maximálně oprošťuji od politiky, nepořádám žádný protest a ani tím nepodporuji žádné politické subjekty. Akce má podtitul „pojďme se bavit“, o nic víc nepůjde. A…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].