Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Následky

Niña Weijersová

Niña Weijersová: Následky
Niña Weijersová: Následky

Námětem oceňovaného románového debutu nizozemské spisovatelky Niñi Weijers Následky není nic menšího než povaha a význam umění. Především toho současného, nejlépe pak performance. Hlavní hrdinka Minnie Panis je uznávaná a velmi osamělá konceptuální umělkyně. Po narození málem nepřežila, a když opustila inkubátor, nijak se neprojevovala. Zoufalá matka ji svěřila do péče extravagantního specialisty, který nakonec zásadně ovlivní i život dospělé Minnie, jež s ostatními komunikuje prostřednictvím svých děl. Když je pak oklamaná svým milencem-fotografem, který ji zneužije pro vlastní projekt, napadne ji, jak svůj život přetavit v dokonalé umění. Její opus magnum má být vlastní zmizení proměněné ve vrcholné dílo. A zrádný partner za trest musí celý projekt nafotit, aniž do dění zasáhne.

Děj prošpikovaný úvahami o současném umění jako o „kultivovaném šílenství“, ale také o vztahu mezi uměním, umělcem a životem, o osamění i taoismu nemá prvoplánový spád ani propracovanou zápletku, přesto se až neuvěřitelně dobře čte. Čtenář je jako na jehlách a touží se dozvědět, jak to s Minnie dopadne. Zároveň může být nepříliš rozsáhlý román praktickou pomůckou pro ty, kdo přešlapují v galeriích moderního umění a nevědí, co si počít například s tím, když je světová hvězda performance Marina Abramović pozve ke stolu, aby na ni mohli zírat.

Autorka románu – pro svůj ironický styl přirovnávaná ke Kurtu Vonnegutovi – tvrdí, že moderní umění je způsobem komunikace, ale k tomu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].