Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Babišovo hnízdo

Důležitější než dopady na politickou scénu bude, jestli policie dostane prostor pro nezávislé vyšetřování

Návštěva Miloše Zemana na Čapím hnízdě, 28.4.2016 • Autor: Matěj Stránský
Návštěva Miloše Zemana na Čapím hnízdě, 28.4.2016 • Autor: Matěj Stránský
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Může někdo tak mocný skončit s verdiktem vinen? K tomuto bodu je ještě hodně daleko, policie teprve požádala sněmovnu, aby mohla Andreje Babiše (a jeho stín Jaroslava Faltýnka) případně trestně stíhat, ale ta otázka je na stole. Může se v Česku stát, aby nejbohatší muž, mediální magnát, nejsilnější politický aktér, který aspiruje na drtivé vítězství ve volbách, dostal trest za to, že se dopustil podvodu?

Ať už patříte mezi fanoušky Andreje Babiše či nikoli, s něčím takovým prostě nemáme zkušenost. Jistě, v posledních letech došlo k průlomu, kdy si rozsudky odnesli klíčoví komunální, krajští i vládní politici, nevyhnuli se jim státní úředníci ani ministerští náměstci, ale tohle je zcela jiná liga. Jak velký otřes ve společnosti by to vyvolalo? Co by se stalo s ANO, o kterém sám Babiš řekl: „Strana jsem já“?

Žádost policie o možnost Babiše stíhat by neměla probouzet nadšení ani depresi. Žijeme v právním státě a počkejme si, co nám policie a státní zástupci v příštích týdnech a měsících představí. Vyčítat kriminalistům zásah do politiky je ale nesmyslné, co by kritici navrhovali dělat jinak? Vyjmout politiky z šetření? Zdejší spravedlnost se nezastavila před ODS, ČSSD, TOP 09, KSČM… Tak proč by to měla dělat u ANO?

Nebo měli vyšetřovatelé mlčet do voleb? Takže pak bude práci zdejších bezpečnostních složek určovat volební cyklus? A když nás teď čekají každý rok volby, vezmou si policisté dovolenou?

Čapí hnízdo je vážná kauza. Bez ohledu na další vývoj můžeme tvrdit, že Babiš se v ní zachoval přinejmenším nemorálně. A to hned v několika ohledech. Dlouho tvrdil, že netuší, kdo Čapí hnízdo vlastnil v době, kdy si zažádalo o padesátimilionovou evropskou dotaci. Až pod tíhou stále vážnějších pochyb a důkazů najednou prohlásil, že to byli jeho rodinní blízcí. Takže v počátcích prokazatelně lhal.

Navíc farmu nejdříve vlastnil Agrofert a pak – přesně v době, kdy Čapí hnízdo žádalo o dotace (na něž by bohatý koncern nedosáhl) – najednou ne; jakmile však byly dotace v kapse, farma zase přistála u Babiše a Agrofertu. Jestli by se neměla policie zabývat tak jasným případem možného podvodu, jakým jiným ano? Vždyť tady je mnohem jasnější podezření než v korupční kauze Marka Dalíka, který už si dokonce odpykává trest ve vězení.

Nevíme, jestli vyšetřování Čapího hnízda ovlivní výsledky voleb. Babiš má loajální voliče a jeho naříkání, že mu všichni ubližují, doteď zabíralo, takže proč by nemělo fungovat i nadále? Je to ale další komplikace pro případné povolební jednání. Risknou si menší strany uzavřít koalici s mužem, kterým se takto zabývá policie a jehož politickou dráhu může zkřížit pobyt za mřížemi?

Ještě důležitější než dopady na politickou scénu ale bude, jestli policie dostane vůbec prostor pro nezávislé vyšetřování. V minulosti jsme už zažili, že se politici nezdravě zajímali o práci kriminalistů. Věřme, že to nebude zapotřebí, ale nezávislost policistů i státních zástupců bychom měli být připraveni hájit.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 33/2017 pod titulkem Babišovo hnízdo