Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

S demisexuálem v posteli

Demisexuál je jedinec, který prožívá sexuální přitažlivost pouze k objektu, s nímž je v důvěrném emocionálním vztahu, dobře ho zná a má ho rád. Takže v době facebookových přátelství s lidmi, které nikdy neuvidí, a seznamovacího Tinderu trpí. Ano, má to těžké. Kdepak LGBT. Demisexuál je diskriminovaná menšina. Bojujeme za jeho práva!

Zaprvé je to právo nemilovat Scarlett Johansson. Jistě, každý z jejích hereckých kolegů ji do dvaceti minut líbá, a do konce filmu už pak většinou nejde o nic jiného. Ale takhle demisexuál nefunguje. Ani když je místo Scarlett David Beckham v trenýrkách. Demisexuál může být muž i žena, objekty jeho touhy se také různí, ale nikdy jím vysloveně nezmítají – což mu ušetří řadu problémů. Zároveň ho to řadí mezi takzvané gray-sexuály v šedé zóně mezi sexualitou a asexualitou.

Zadruhé je to právo nemít osm rande ve třech dnech. Běžná praxe při on-line seznamování je seznamovat se s více lidmi najednou. Protože co kdyby? A sex je součástí seznamovací rutiny. Potvrdil to třeba průzkum singles v Americe, který pravidelně zjišťuje seznamovací zvyklosti. Je docela běžné vyzkoušet sex s novým protějškem ještě dřív, než se začne mluvit o dalších plánech; dělá to tak skoro třetina mladých singles. Pro CNN to komentovala antropoložka: je to prý něco jako vstupní pohovor, doslova sexterview. Ale demisexuála se to netýká. Snad za pár týdnů (měsíců, let) známosti.

Zatřetí je to právo mít někoho rád a koukat se s ním na seriály. A to i tehdy, když s ním…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].