Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Když rappeři pláčou

Jay-Z pojímá nové album 4:44 jako zpověď o nevěře

Odhalte svá zranění. (Jay-Z) • Autor: Profimedia, New York Times
Odhalte svá zranění. (Jay-Z) • Autor: Profimedia, New York Times

Na budíku byl čas 4:44. Sedmačtyřicetiletého Shawna Cartera, kterého svět zná coby veleúspěšného rappera, producenta a podnikatele jménem Jay-Z, probudily ze spánku výčitky, které hned začal otiskovat do textu. „Řekl jsem ,Neztrapni mě‘ místo ,Buď má‘,“ rapuje ve skladbě 4:44, která tehdy vznikla a je milostným dopisem jeho ženě, popové zpěvačce Beyoncé. Omlouvá se tu za sobectví, za nevěru i za to, že nebyl zrovna vzorným otcem. Přestože si hvězdný pár hlídá soukromí, pozadí manželské krize poodhalila právě Beyoncé se svým loňským oceňovaným albem Lemonade – příběhem ženy, která zjistí, že její ideální vztah není tak pohádkový.

Jestli něco neměl během kariéry Jay-Z ve zvyku, bylo to omlouvat se. Z pouličního dealera se vypracoval v rappera, který změnil svět showbyznysu, má na kontě 21 Grammy i stamiliony prodaných nosičů a v albech číslo jedna ho překonají jen Beatles. Časopis Forbes odhadl letos jeho jmění na 810 milionů dolarů. První aspirant na rapového miliardáře rozmnožuje své investice, vybudoval vydavatelské impérium, má vlastní značku šampaňského, sportovní klub a streamovací službu Tidal.

A všechny tyto polohy se promítají na novince pojmenované podle titulní skladby 4:44, která se dva týdny držela na špici amerického žebříčku Billboard. Jay-Z se tu ukazuje jako citlivý muž, který nechce ztratit rodinu a kaje se za svoje úlety, ale zároveň coby nesmlouvavý byznysmen a stárnoucí rapper, který nechce pochopit nejnovější trendy.

Jako na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].