Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Jen trochu, prosím

Další skandál Volkswagenu podtrhuje skutečnost, že kralování spalovacích motorů pomalu končí

Za podvody je třeba pokutovat, ale ne zbytečně citelně. • Autor: REUTERS
Za podvody je třeba pokutovat, ale ne zbytečně citelně. • Autor: REUTERS

Šéfové německých automobilek – a obzvlášť té největší, Volkswagenu – si musí připadat jako člověk před skříní přetékající velmi činorodými kostlivci. Už dva roky (od vypuknutí skandálu s utajeným softwarem, který při stále přísnějších zkouškách emisí dokázal rozpoznat, že auto je připojené k čidlům, a přikázal motoru, aby vypouštěl méně emisí než při běžném provozu) se snaží tento problém před veřejností vyžehlit. Zpoza dveří ale pravidelně vypadávají nové a nové připomínky podvodů.

Kapitáni automobilek jsou nuceni k čím dál velkorysejším (a nákladnějším) krokům. Firma Daimler (výrobce aut Mercedes) oznámila v polovině července, že na vlastní účet „provede úpravy a vylepšení“ u tří milionů svých aut po celé Evropě. A na zvláštní schůzce vrcholných německých politiků a kapitánů tamního autoprůmyslu, která se odehrála začátkem srpna, se ona i další firmy zavázaly, že v Německu do servisů svolají ke kontrole celkem pět milionů aut. Z toho čtyři miliony připadají na koncern VW. To všechno je reakce na hrozbu vyšetřování a vědomí, že státem přikázané svolávání aut by nakonec přišlo tak jako tak.

Mercedes plošnou kontrolu části své produkce ohlásil několik dní poté, co německá prokuratura začala firmu oficiálně vyšetřovat kvůli podezření, že i její motory byly vybavené tajným programem. A souhlas se zmíněnými (ještě rozsáhlejšími) kontrolami přišel krátce potom, co německé ministerstvo dopravy přikázalo kvůli podezření z instalace podvodného softwaru stáhnout z tamních…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].