Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext, Společnost

Zkusit uzavřít kruh

Zastánci cirkulární ekonomiky přinášejí nový pohled na odpadové hospodářství

Nevábná práce, o kterou je zájem.
(Vzorkování na skládce v Úholičkách) • Autor: Milan Jaroš
Nevábná práce, o kterou je zájem. (Vzorkování na skládce v Úholičkách) • Autor: Milan Jaroš

V třídění odpadů patříme k evropské špičce, dočte se pravidelně český čtenář v novinových článcích. Naposledy letos v květnu si mohl na stránkách tuzemských deníků a serverů přečíst zprávu o tom, že jsme „stříbrní“ v třídění obalů a před námi už jsou jenom Belgičané.

Češi se za posledních dvacet let opravdu naučili dávat plastové lahve, sklo a papír do příslušných kontejnerů. Odpad dnes pravidelně třídí 72 procent Čechů a obsah barevných kontejnerů je tak čistě vytříděný, že se dá dobře recyklovat – odtud pocházejí ona zmíněná lichotivá čísla.

Soňa Jonášová však patří k lidem, které optimistická čísla o ekologických Češích nedojímají. „Poplácáváme se po ramenou, jak dobře tady třídíme. Přitom pořád skoro polovina odpadu z domácností končí v běžných popelnicích a pak na skládkách,“ kroutí hlavou mladá žena, která se při studiích na univerzitě v Nizozemsku před třemi lety náhodou seznámila s myšlenkou, která jí změnila život. Coby studentka udržitelného zemědělství tehdy navštívila konferenci, jejímž tématem byla takzvaná cirkulární ekonomika. „Bylo mi hned jasné, že z tohohle se brzy stane velká věc,“ vzpomíná dnes Jonášová ve své kanceláři v pražském centru.

Cirkulární ekonomika je postavená na myšlence, že je možné vytvořit uzavřený kruh, v němž se všechny předměty po svém použití vracejí zpátky do oběhu, neustále „cirkulují“ a lidskou činností tak nevzniká takřka žádný odpad. Aby mohl takový okruh vzniknout, je potřeba, aby spolupracovali všichni, kdo se do něj…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].