Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Pravidla jako nebezpečí

Přednosti svobodného světa začíná střední Evropa vnímat jako ohrožení

Roman Joch • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Roman Joch • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Ještě před rokem jsme netušili, že bychom měli mít na takovou věc názor. Časy se ale mění. Zdá se nevyhnutelné, že už brzy bude muset znát Česko odpověď na otázku: Do jaké míry má Evropská unie patrolovat, jak si jednotlivé členské země – tedy i my – uspořádají své demokratické pořádky?

Jasněji je ta věc vidět na příkladu Polska. Tamní strana Právo a spravedlnost využívá parlamentní většiny a zásadním způsobem mění klíčové instituce státu. Zatím největší odezvu vyvolalo její úsilí prosadit zákon, který má umožnit vládě odvolávat soudce a výrazně tím oslabit, podle kritiků spíš pohřbít nezávislost soudní moci na vládě.

Děje se tak v zemi, jejíž jediná vládnoucí strana se netají záměrem komplexně ovládnout polský stát, a nikdo neví, kde se to zastaví. Evropská komise tedy vyjádřila obavy o osud právního státu a zvažuje zahájení procedury, která může vést k vyhlášení sankcí proti Polsku. I Česko se pak bude muset rozhodnout, zda takové sankce podpoří.

Podle ohlasů je to značně nejisté. Odpor k potrestání Polska minulý týden zajímavě zformuloval ředitel konzervativního Občanského institutu Roman Joch. V České televizi prohlásil, že polská vláda se pouze snaží najít jinou formu fungování ústavních institucí a není důvod v tom vidět útok na právní stát. Kritiku ze strany Evropské komise a západních vlád vidí jako ideologicky motivovanou. „V západní Evropě vládne levicově liberální politický názor. V Polsku a Maďarsku je u moci jiná ideologie, která budí velkou netoleranci…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].