Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Vládnu, ale jen trochu

Koaliční zákony padají ve sněmovně pod stůl. Co znamená fakt, že se na ně před volbami už nedostane?

Poloprázdný jednací sál a marná snaha na poslední chvíli sehnat dostatek hlasů. Tak vypadala v polovině července předposlední schůze Poslanecké sněmovny. Je čím dál jasnější, že z 35 vládních zákonů, které kabinet vyhlásil jako svoji prioritu, se do konce volebního období nestihne projednat už skoro nic. Premiér sice tvrdí, že vláda je navzdory předvolební paralýze schopna dotáhnout věci do konce, ale v praxi to znatelně drhne. „Žádná vláda nedovládla úplně v pohodě. Ale na téhle schůzi panovala až hysterická atmosféra,“ shrnul lidovec Ivan Gabal situaci, kdy si ANO (nakročené k drtivému vítězství), sociální demokracie (která se snaží zachránit padající preference) a lidovci (zcela ponoření ve sporu o předvolební strategii) vzájemně házejí klacky pod nohy.

Co neprošlo

Mezi první oběti koaličního chaosu patří kariérní řád pro učitele, který mimo jiné sliboval 1,8 miliardy korun na platy. Po odporu škol, které řád považovaly za příliš byrokratický, byla novela smetena ze stolu. Zajímavější je ale pohled na komunikaci uvnitř koalice. Na koaliční schůzi, která se konala těsně před hlasováním, se strany dohodly, že budou podporovat sněmovní verzi. Přesto hnutí ANO a KDU-ČSL nakonec pod tlakem veřejnosti otočily – pro zákon kromě sociálních demokratů hlasovali pouze další čtyři poslanci koalice a novela neprošla.

Ztráta sporné podoby kariérního řádu nás nejspíš příliš mrzet nemusí. S plánovaným památkovým zákonem je to ale složitější. Ministr kultury Daniel Herman…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].