Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Slupky jako hit

Díl šedesátý pátý. Přichází don Pedro. Pozdraví krásnou Manuelu, popřeje zdraví farmářovi, koupí pár metráků kávy a odchází. Farmářova rodina se směje, don Pedro se směje a jeho chrup září do západu slunce.

Díl šedesátý šestý. Přichází don Pablo. Farmářova rodina se opět směje – dona Pabla totiž doprovázejí dvě ozbrojené gorily pro případ, že by se někdo nechtěl smát. Don Pablo přeleští svůj (pokaždé) nový džíp, nakopne psa a dává nemravné návrhy krásné Manuele. Pak koupí pár metráků kávy a odchází i s gorilami. Farmářova rodina se chvěje. Co asi přinese další díl seriálu o životě prostého pěstitele kávy z Guatemaly (Bolívie, Kolumbie nebo jiné z osmdesáti čtyř zemí produkujících kávu)? A proč se telenovela jmenuje Slupky krásné Manuely? Snad odpoví další pokračování.

Díl šedesátý sedmý. Don Pablo se vrací a ukazuje na hromadu slupek od kávy na hnoji. Teď prý chce tohle. Nechává naložit svůj (už zase nový) džíp a několik náklaďáků. Gorily stojí u vrat pro případ, že by někdo něco namítal.

Příběh vrcholí. Slupky z kávy, které zbudou, když se vyloupne kávové zrno, se nazývají cascara. Cascara se zpravidla vyhazovala nebo se s ní hnojilo. Ale teď? Cascara je slovo sezony. V kavárnách včetně Starbucks, ve všech světových velkoměstech se popíjejí nápoje z cascary: v limonádě, vylouhované jako čaj, v koktejlech, dokonce v pivu.

A don Pablo dokáže sehnat tuny cascary. Don Pablo dokonce zařídí, aby se všichni ti hipsteři v kavárnách domnívali, že pomáhají…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].