Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Výběr z webu

Pravidelný výběr ze světových médií na Respekt.cz

Tour de France • Autor: REUTERS
Tour de France • Autor: REUTERS

S nohama cyklisty Poljańského nic není, stačí, když si je dá nahoru, uklidňuje lékař

Sociálními sítěmi se ve středu rozletěla fotografie nohou polského profesionálního cyklisty Pawła Poljańského. Na snímku, který sám jezdec pořídil po dokončení náročné etapy, jsou vidět dohněda spálená kolena, lýtka a stehna jsou plná nateklých žil. „Po šestnácti etapách vypadají moje nohy trochu unaveně,“ doprovodil cyklista snímek ironickým komentářem a zveřejnil ho na Twitteru.

Na tweet reagovaly tisíce lidí. „Vypadají jako nohy mrtvého,“ napsal jeden komentující. „Děsivé,“ napsal jiný uživatel. Lékaři, které oslovil týdeník Spiegel, ale nic šokujícího nevidí.

„Nezbyl mu skoro žádný podkožní tuk,“ sdělil časopisu jeden sportovní chirurg. Nic vážného ale na fotce nevidí. Jezdci na Tour de France vydávají velké množství energie a při závodě zhubnou o několik kil, vysvětluje časopis. Každý závodník spálí během jedné horské etapy asi osm tisíc kilokalorií. Pro srovnání – sedmdesát kil vážící člověk přitom při svém běžném dni spotřebuje asi sedmnáct set kilokalorií.

Během závodu se snaží cyklisté ztrátu kalorií dohnat pomocí vysokokalorických gelů, to ale k doplnění ztráty úplně nestačí. Dříve se v cíli aplikovaly injekce s vysokým obsahem cukru, ty však jsou nyní zakázané. „Kvůli kauzám s dopingem platí politika nepoužívání jehel,“ vysvětluje sportovní lékař Klaus Völker z Univerzity v Münsteru. Injekce se smějí používat jen tehdy, pokud je to nutné ze závažných zdravotních…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].