Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Senioři milují drby

Dáme beerpong?
(Obyvatelé Humanitas)
Dáme beerpong? (Obyvatelé Humanitas)

Levné bydlení je snem každého studenta. V nizozemském městě Deventer mohou bydlet dokonce zadarmo – v domově důchodců Humanitas. „Jedinou podmínkou je, že třicet hodin měsíčně dělají společnost některému ze zdejších 160 seniorů,“ říká ředitelka tohoto zařízení Gea Sijpkes o unikátním projektu.

Jak jste přišli na tenhle nápad?

V Nizozemsku podobně jako v celé Evropě populace stárne, seniorů přibývá. My jim můžeme zajistit důstojné bydlení a postarat se o ně, nicméně v jednu chvíli jsem se začala ptát, jak je udělat šťastnějšími, aniž by to byla otázka servisu nebo peněz. Napadlo mě, že jim nemůžu pomoct s bolestmi kloubů, kolen či s jinými zdravotními problémy, ale kdyby tu třeba s nimi byli mladí lidé, kteří by to tu svou energií oživili, dědečkové a babičky by se pak tolik nesoustředili na vlastní starosti.

A funguje to?

Funguje. Zatímco dřív bylo hlavním tématem našich seniorů, kde je co bolí, kolik a jaké berou léky, kdo na co umřel a kde si co přečetli o nejrůznějších lékařských teoriích či objevech, nyní se baví třeba o tom, koho si student přivedl za přítelkyni, jestli tam zůstala přes noc, jak vypadá a o čem se s nimi bavila. To se hned po ránu penzisté slezou dohromady, aby řešili nejžhavější novinky, a občas vyšlou někoho ze svých řad na výzvědy. Důchodci totiž milují drby.

Pravidla Humanitas umožňují, aby partner či partnerka studentů zůstali…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].