Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Příliš drahý titul

Hojná účast mladých Britů v parlamentních volbách přinesla zásadní debatu o smyslu školného

A po promoci vzhůru do zadluženého života. (Studentský protest proti školnému) • Autor: REUTERS
A po promoci vzhůru do zadluženého života. (Studentský protest proti školnému) • Autor: REUTERS

Nebývá úplně zvykem, aby se autoři ambiciózních vládních reforem po pár letech za své vize veřejně omlouvali. Ve Velké Británii k tomu ale právě teď došlo – ctihodný labouristický politik baron Andrew Adonis před pár dny nazval plod své dřívější vládní činnosti „Frankensteinovým monstrem“, které je potřeba zničit. Na mysli měl systém školného pro studenty vysokých škol, na jehož zavedení se před lety jako ministr vlády Tonyho Blaira sám podílel.

Možná ještě zajímavější je fakt, že v hlavách současných vládních politiků zjevně běží podobné myšlenky. Damian Green, jeden z nejdůležitějších členů kabinetu premiérky Theresy May prohlásil, že školné představuje „obrovský problém“ a vyžaduje „celonárodní debatu“. Ministr školství Jo Johnson sice stávající systém hájí, zároveň se však nechal slyšet, že „je v procesu přezkoumání“. Andrea Leadsom, která šéfuje konzervativcům v Dolní sněmovně, zase brblající poslance uklidňovala, že si jejich nálady vláda všímá a ministerstvo na problému pracuje.

Důvody všeobecného sebezpytu jsou dva. Labouristickému lídrovi Jeremymu Corbynovi se podařil „zázrak“, když dokázal zlákat k účasti ve volbách nebývalé množství mladých lidí – před dvěma lety jich ve věkové skupině 18–24 let hlasovalo 43 procent, letos to bylo 67 procent. Důvodů bylo více, málokdo však pochybuje, že jedním z významných byl slib, že labouristé v případě vítězství…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].