Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Výběr z webu

Pravidelný výběr ze světových médií na Respekt.cz

Volvo bude elektrické

Švédská, čínskou firmou Geely vlastněná automobilka Volvo oznámila, že od roku 2019 budou všechny její nové modely aspoň zčásti poháněné elektromotorem. Automobilový svět si tak trochu ťuká na čelo, ale jak píše server Wired, vůbec to není nesmyslný ani extrasmělý nápad. Je spíše logický a nejspíš chytrý.

Neznamená to, že Volvo napřesrok končí s benzinem. I po roce a půl bude vyrábět auta čistě se spalovacím motorem, plán se týká zbrusu nových modelů. Nicméně baterie zkrátka jsou budoucností aut. Regulace pomalu, ale velmi jistě ztěžují život benzinovým i naftovým motorům. Samořiditelná auta budou elektrická. A když je něco budoucnost, je to také trendy. Vlastnit elektroauto nebo hybrid už je mezi bohatými zákazníky i věcí společenského statusu. A to jsou také lidé, kteří především si volva kupují.

Je v tom i tlak čínského majitele. Kvůli ekologické katastrofě, jíž už dnes čelí, jsou čínské úřady obzvlášť otevřené elektromotorům. Kombinací bonusů a nařízení podporují prodej elektroaut, v Číně se dnes ostatně prodá každé druhé elektroauto na světě. Zároveň je Volvo malá automobilka. Za rok vyrobí jen půl milionu aut (dvacetkrát méně než obři VW nebo Toyota) a má v nabídce relativně málo modelů. Proto je pro ni taková gruntovní změna celé výroby snazší. Podle Wired tak nejsou slova o „hazardu“ namístě. Spíš naopak: skutečný hazard pro automobilky je, když marketingový příklad Volva nebudou brzy následovat.

Ateistické dorty nepeču

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].