Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, V hlavě

Mluvte se sebou

Nejen sportovci spoléhají na sílu vnitřního dialogu

Zvládneš to, Petře, napsal jsi těchhle sloupků už desítky. Na úvod vystřihni nějaký vtip, ať nalákáš čtenáře. Nepoužívej dlouhá souvětí, spíš krátké věty, které se zaseknou jako háček. A pak jen pomalu přitahuj. Nevyprávěj to jako akademickou nudu, ale praktické tipy, které čtenářům zlepší život. Použij pár odborných frází, ať to má váhu, ale prošpikuj je slovy jako „překvapivý“ nebo „vzrušující“. A ocituj nějakého amerického profesora psychologie, to vždycky funguje. Takže – jdeme na to.

Vytvořit si odstup

 

Pokud vám úvod dnešního sloupku připadá trochu samolibý, musíme se důsledně ohradit. Pouze jsme se rozhodli do jeho přípravy zapojit prvek, jenž může zásadně zvýšit kvalitu výsledku. Prospěšnost mluvení k sobě samému před výkonem potvrdily už desítky studií a třeba sportovní psychologové tenhle fígl doporučují svým klientům běžně. Řízená samomluva podle nich zlepšuje výkon, snižuje úzkost a pozvedá sebevědomí. Ovšem existuje pár pravidel, která se vyplatí znát.

Oxfordská encyklopedie odborný pojem „self-talk“ definuje jako „výraz syntakticky rozpoznatelné vnitřní pozice, v níž je odesílatel vzkazu zároveň jeho adresátem“. V principu jde o to, že buď v duchu,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].