Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Zážitky nade vše

Ráno vstanu, přelezu tátu, zapnu telku a odeženu kočku ze včerejší večeře. Nočník někdo použil jako penál, nevadí, junior se vyčůrá do dřezu a dostane junior. Zarchivuju krabice od pizzy a zametu myší hovínka; nebo jsou to křupky? Podle chuti spíš ne. A pak už vám chystám nesko, yes, friends, welcome a posaďte se. Nabízím zážitek, že to svět neviděl. Pravá Praha, jak žijí prostí Češi, rýl bordel tůr.

Airbnb Zážitky, nová služba ubytovacího portálu, právě zahájila své služby v české metropoli a hledají se hostitelé. Tvůrci oněch zážitků, lidé, kteří chtějí „sdílet své dovednosti, vášně a zájmy“.

Pro začátek sami vytipovali lidi, kteří mají potenciál přitáhnout hosty. Například mistryně světa ve skifu Daniela Nacházelová, která naučí zájemce veslovat. Dále je možné: svázat si notýsek v chráněné dílně SKOBA, ušít si triko či zástěru s designéry ze studia Katarze nebo si udělat přírodní kosmetiku v botanické laboratoři Haenke. A jiné.

Jsou to akce, které se už osvědčily i v dalších velkoměstech – v prvních začala služba už loni v listopadu. Sportovní, umělecké nebo kulinářské zážitky, které baví globální velkoměstské publikum. Na dovolené na ně je víc času a také se tolik nehledí na peníze, zážitek nade vše. A ještě v neokoukaných kulisách, lajků bude jako v Praze věží.

Pro turistický byznys představuje nová služba inspiraci a alternativu ke standardním prohlídkám památek. Dá se ovšem i kritizovat, a to ze stejných pozic, jako se Airbnb kritizuje obvykle. Že jde o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].