Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Nepovšimnutí

Česku se otevřela příležitost chytit se západního lasa, s mozky zdejší politiky se to ale neprotnulo

Bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer dal na začátku prázdnin deníku MF DNES rozhovor, ve kterém prohlásil, že zdejší debata o přijetí eura je prázdný rituál, protože každý dobře ví, že Česko společnou evropskou měnu nikdy nepřijme. „Lidé tuší, že země, která má v zásadě solidní makroekonomický rámec, by s eurem nic moc navíc nezískala,“ řekl Singer v rozhovoru pro MF DNES.

Jeho slova zapadají do zdejšího většinového narativu, který evropskou měnu hodnotí účetním pohledem má dáti / dal, v němž ale to hlavní uniká. Pokud by euro skutečně bylo jenom platidlem, pobaltské státy nebo sousední Slovensko by neměly důvod do něj vstupovat, protože také mají „solidní makroekonomický rámec“.

Zmíněné země však pochopily, že euro je bezpečnostní pojistka propojení se Západem. Je to nástroj, který pouhý smluvní vztah mezi státy povyšuje na skutečnou spolupráci, protože ze všech dělá spojité nádoby a jeden každý jistí druhého. Malé chudé Řecko by mohlo vyprávět.

Euro je bezpečnostní pojistka propojení se Západem.

Je s podivem, že v Česku tyhle argumenty nerezonují. Země ve svých dějinách opakovaně opřela svoji budoucnost o nesčetné bilaterální smlouvy, i přes ně ale několikrát přišla o svoji svobodu a nezávislost, protože smlouvy se ze dne na den staly cárem papíru.

Haló, tady dějiny

Na pozadí se přitom zemi otevřela příležitost chytit se západního lasa. Červenec 2016 a červenec 2017 dělí v Evropě světelné roky. Loni…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].