Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Mimozemšťané ze souhvězdí Lyry

NASA oznámila politikům, že je na prahu objevu života v kosmu

První z kandidátů na „druhou Zemi“, které se podařilo objevit: planeta Kepler-452b. Možná
podoba planety a její hvězda v porovnání se Zemí a Sluncem.
První z kandidátů na „druhou Zemi“, které se podařilo objevit: planeta Kepler-452b. Možná podoba planety a její hvězda v porovnání se Zemí a Sluncem.

Stalo se to 24. června 1947 v americkém státě Washington. Pilot Kenneth Arnold tehdy pomáhal pátrat po havarovaném vojenském dopravním letadle a náhle ho během letu překvapil záblesk světla. Vzápětí spatřil formaci devíti podivných objektů letících k jihu. Způsob, jakým je popisoval po přistání, naznačoval, že mohly mít tvar půlměsíce nebo bumerangu. Později však Arnold reportérům řekl, že se pohybovaly jako „talířky poskakující po vodní hladině“. Tak se zrodil nesmrtelný termín „létající talíř“.

Během sedmdesáti let, jež od té doby uplynula, se objevila četná svědectví o létajících talířích či podobných úkazech, které v roce 1952 americké letectvo označilo za neidentifikované letající objekty – UFO. Pocitu, že lidstvo navštěvují a sledují mimozemšťané, což některé vlády vědí, ale pečlivě tají, propadly celé generace milovníků záhad a zastánců spikleneckých teorií. Rozumně vysvětlit se přitom nepodařilo pouze asi pět až dvacet procent pozorování, pravděpodobně jen kvůli nedostatku informací a stop.

Návštěvy mimozemšťanů na Zemi jsou tedy téměř jistě výplodem lidské fantazie – na rozdíl od samotné existence života v kosmu, která se naopak jeví stále pravděpodobnější. Krátce před červnovým výročím prvního spatření „létajících talířů“ umístila hackerská skupina Anonymous na YouTube video, v němž tvrdí, že NASA brzy oznámí světu objev mimozemského života. Zpráva vzbudila takové vzrušení, že ji kosmická agentura musela později dementovat. Pozadí celé věci přesto stojí za…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].