Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Kdo bude vládnout s Babišem?

Politici začínají přemýšlet, s kým by mělo smysl sestavovat koalici

Jedno křeslo a spousta počtů. • Autor: Milan Jaroš
Jedno křeslo a spousta počtů. • Autor: Milan Jaroš

Předvolební náznaky, s kým by kdo byl ochotný případně vládnout, patří k oblíbeným politickým disciplínám. Předehra skutečných jednání (vedených po volbách s již jasným rozdělením poslaneckých křesel) bývá pro voliče docela užitečná. Karty jsou – alespoň zčásti – na stole a oni mohou o trochu přesněji odhadovat, pro jakou budoucí vládu vlastně hlasují. Před prázdninami se s deklaracemi „kdo s kým ano či ne“ v Česku roztrhl pytel. A vypadla z nich dosud nevídaná situace. Stále více soupeřů prohlašuje, že s jasným favoritem říjnových voleb si spolupráci po hlasování dokáže představit jen s obtížemi. Nebo dokonce vůbec.

Jak jste se vyspal?

Zatím poslední slovo v tomhle směru pronesl šéf ODS Petr Fiala, který vyloučil, že by jeho strana s hnutím ANO Andreje Babiše vstoupila do vlády. I když ODS – jako momentálně nejsilnější pravicová opoziční strana – bývalého ministra financí Babiše dlouhodobě kritizuje, byl takhle kategorický výrok překvapivý. I pro Babiše samotného, který „to nechápe a neví, proč to pan Fiala říká“.

Fialova hlavní výtka zní, že ANO rovná se Andrej Babiš a ten je pro občanské demokraty nepřijatelný kvůli tomu, že není vůbec jasné, jaké má názory. Podle Fialy je nemožné dělat politiku s někým, jehož program se odvíjí od „toho, jak se zrovna vyspí nebo o čem sní“, řekl v narážce na titul knihy, s níž Babiš v současnosti obráží republiku v rámci své velkokampaně.

Podobně o možné budoucí vládní koalici mluví Petr Gazdík, jeden z lídrů koalice…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].