Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Folklor vrací úder

Ze začátku spojení slov „folklor“ a „mejdlo“ vzbuzovalo u některých rozpaky. Dnes je toto hudebně-taneční mecheche hojně navštěvováno jak milovníky folkloru, tak i třeba pražskými hipstery. „Lidem zkrátka folklor začal chybět,“ říká Anežka Konečná (26), spolupořadatelka Folklorního mejdla.

Je to o respektu, ne o tom, že si nasadím na nohy dřeváky. (Anežka Konečná) • Autor: Michaela Danelová
Je to o respektu, ne o tom, že si nasadím na nohy dřeváky. (Anežka Konečná) • Autor: Michaela Danelová

Folklorní mejdlo, to zní kapku divoce a nesourodě.

Může to působit kontroverzně, ale název vznikl cíleně. Spolu s Eliášem Molnárem, se kterým „mejdla“ každý měsíc pořádáme, jsme kdysi přemýšleli, jak to udělat, aby tahle akce nebyla jen záležitostí určenou pro uzavřený kolektiv folkloromilců, ale naopak se otevřela všem. A zdálo se nám, že slovní spojení Folklorní mejdlo je cesta, jak toho dosáhnout.

Podařilo se?

Z názvu určitě každý pochopí, o co se jedná: folklorní party, na kterou se nemusí bát přijít s tím, že se ztrapní, protože tančit ani zpívat folklor neumí. Zároveň ani bohapustá kalba, ale akce, kam se jde nenásilně folklorně kultivovat. I když je pravda, že ze začátku pro lidi, kteří se ve folkloru pohybují, hlavně pro Moraváky, bylo spojení slov „folklor“ a „mejdlo“, tedy typicky českého slova, totálně neskousnutelné. Měli pocit, že tím folklor przníme.

Jak se dá nenásilně folklorně kultivovat?

Celkem jednoduše. Zveme kapely působící nejenom v Praze, ale samozřejmě i z různých regionů z celé republiky. Takže když přijede cimbálka z Valašských Klobouk, na mejdle se učí tance valašské točené, zavíjačka, písničky typické pro tuto lokalitu.

Ale nepředstavujeme jen regionální folklor, na mejdle vystoupil třeba brněnský dívčí sbor Kočičí jazýčky či pražská Lada, což sice nejsou tradiční folkloristické soubory, ale mají úspěch, protože ctí regionální…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].