Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Téma

České volby v ruské režii?

Po Nizozemsku, USA a Francii se i české úřady chystají na zásah Kremlu

České úřady se chystají
na zásah Kremlu • Autor: Milan Jaroš
České úřady se chystají na zásah Kremlu • Autor: Milan Jaroš

Tři muži v tmavých brýlích, kteří usedají na zahrádku jednoho z kyjevských barů, nevypadají zrovna na to, že by měli chuť někomu kazit klidný spánek. Objednávají si whisky s ledem, žertují, že je to „bezpečnější pití“ než ukrajinský koňak, a jsou k nerozeznání od dalších hostů, kteří sem do stínu pod odkvetlé kaštany přišli na oběd.

Zdání ale klame. „Je nás víc, říkáme si Cyber Alliance a jako hackeři toho dokážeme docela dost,“ představuje skupinu její mluvčí. Vystupuje pod přezdívkou Sean a co jeho slova přesně znamenají, poznal letos na vlastní kůži ruský miliardář Konstantin Malofejev a jeho běloruský spolupracovník Alexandr Usovskij.

Uchopit moc... (Malofejev)
Uchopit moc... (Malofejev)

Sean se svými spolupracovníky na konci února prolomil hesla k Usovského sociálním účtům a e-mailu a jejich obsah zkopíroval. Vzápětí se objevil na internetu a nabídl zájemcům okno do světa, který funguje ještě ve větším utajení než práce hackerů. Jeho smyslem jsou pokusy o zisk politického vlivu v řadě evropských zemí a jeho hlavním terčem jsou volby. Již brzy by důsledky mohlo pocítit i Česko.

Běloruská spojka

Alexandr Usovskij působí jako hodně vytížený člověk. „Zrovna se chystám do Česka. Budu mít ale málo času. Připravuji novou historickou knihu, část materiálů je u vás v archivech,“ píše ze svého nového facebookového účtu. Jeho původní profil je stále v držení ukrajinských hackerů a Usovskij ho nemá pod kontrolou.

„Mám hnutí a zítra…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].