Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Denní menu, Společnost

Pravidelný výběr ze světových médií na Respekt.cz

Vědci dokázali, že moc poškozuje mozek

Skutečnost, že moc korumpuje, je instinktivně známá. Nyní ovšem vědci dokázali, že moc skutečně funguje jako postižení. Podle výzkumů Dachera Keltnera, profesora psychologie na Kalifornské univerzitě v Berkeley, to vypadá, že lidé disponující mocí jednají, „jako by utrpěli traumatické poranění mozku“. V praxi to znamená, že si přestávají uvědomovat možná rizika, stávají se impulzivnějšími a přestávají být schopni podívat se na svět cizíma očima.

Server The Atlantic uvádí, že k podobným závěrům došel i neurovědec Sukhvinder Obhi z Ontaria, který na rozdíl od Keltnera nezkoumal vnější chování, ale přímo reakce mozku. Podle něj moc poškozuje schopnost „zrcadlení“, což je základní předpoklad empatie. Zrcadlení je podvědomá činnost, kdy lidé (nebo jiní živočichové) nevědomky napodobují chování svého okolí. Usmívají se, když se usmívají ostatní, jejich svaly se instinktivně zatínají, když sledují úsilí někoho jiného. Díky schopnosti zrcadlit „prožíváme“ sportovní zápasy nebo sledujeme vzestupy a pády hrdinů na filmovém plátně – naše těla spoluprožívají akci lidí, které sledujeme, a chápeme pak emoce, jež cítí. Právě tato schopnost však se ziskem moci zažívá měřitelný útlum.

Vědci samozřejmě neprováděli experimenty na Baracku Obamovi, ale na studentech, kteří si měli vzpomenout na situace, kdy byli pověřeni funkcí nebo měli věci pod kontrolou. Vždy se jednalo o moc dočasnou a z pokusů vyplývalo, že schopnost zrcadlení je také pouze potlačená. Je samozřejmě otázka, co se stane, když mocí disponujete dlouho. Pak prý může dojít „k funkčním změnám na mozku“, jinými slovy k trvalým následkům.

Vědci demonstrovali důsledky i docela legračním způsobem. Jedna studie po zkoumaných objektech žádala, aby si na čelo napsaly písmeno E tak, aby je ostatní mohli přečíst. Šlo o to, jestli dotyční písmeno napíší tak, aby bylo čitelné z jejich pohledu, nebo zrcadlově obráceně, aby ho mohli číst ostatní. Výsledek tušíte: „mocnější“ objekty výzkumu měly tendenci psát písmeno správně ze své vlastní perspektivy. A The Atlantic při této příležitosti vzpomíná na George W. Bushe, který při zahajovacím ceremoniálu olympijských her v roce 2008 držel podobně „obráceně“ americkou vlajku.

Moc vlastně způsobuje paradox. Když o ni usilujete, je schopnost empatie významným předpokladem. Umění odezírat, po čem lidé touží a jak přemýšlí, je pro politika základní zbraní. Ale po dosažení cíle se právě toto nadání vytrácí.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 26/2017 pod titulkem Pravidelný výběr ze světových médií na Respekt.cz