Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Redakce

Letem světem

Ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
Ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

Čtvrtek byl nejteplejší den roku. V Řeži u Prahy naměřili meteorologové 36 stupňů. Večer přišly bouřky a oblohu Česka prozářilo na 300 tisíc blesků. Kromě podívané se dostavil i silný vítr a kroupy, spolu s nimi problémy v dopravě kvůli popadaným stromům a přerušené dodávky elektřiny.

„Bude se to zhoršovat.“

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) upozornil občany, že podle jeho soudu se prezidentu Miloši Zemanovi rozpadá osobnost, a s postupujícím časem to nebude lepší. Reagoval na prezidentův výrok v televizním rozhovoru, kde Zeman Sobotku označil za „svini s charismatem lahve od okurek“.

Řecko / EU

Dohodnuto

Ministři financí eurozóny se dohodli a může pokračovat finanční pomoc Řecku, konkrétně v podobě osmi a půl miliardy eur. Dohody se účastní také Mezinárodní měnový fond, což bylo obzvlášť důležité pro Německo, největšího řeckého věřitele. Podle politiků i analytiků je to velmi dobrá zpráva v pozapomenuté řecké krizi.

Česko

Příspěvky ZK pro VK

HlídacíPes.org zjistil, že Zdeněk Kratochvíl poslal v letech 2014 a 2015 po milionu korun Institutu Václava Klause. Kratochvíl od Klause dostal v roce 2008 velmi spornou amnestii – oficiálně proto, že trpěl tak závažnou duševní poruchou, že se nemohl účastnit soudu. Zároveň ale Kratochvíl dál vedl firmu ICOM s dvěma tisíci zaměstnanci. Že by byly příspěvky splátka za milost, Kratochvíl a Klausův institut odmítají.

Velká Británie / EU…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].