Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Když hvězdy mluví

Jaké zprávy o městě přinesla letošní konference reSITE

Trpělivost. To je návod na úspěch od architektky Sedžimy. (Z vystoupení na konferenci reSITE, 2017)
Trpělivost. To je návod na úspěch od architektky Sedžimy. (Z vystoupení na konferenci reSITE, 2017)

Po Praze chodily minulý čtvrtek stovky Japonců a drobná paní se od ostatních japonských turistů na první pohled lišila jen výstřední obuví: její boty měly platformu vysokou několik centimetrů. Ve skutečnosti to ovšem byla jedna z nejvýznačnějších architektek současnosti Kazujo Sedžima, nositelka Pritzkerovy ceny, umělkyně v propojování budov a krajiny, autorka jemných průsvitných staveb, které jako by se měly každou chvíli rozplynout a zmizet.

Prahu navštívila minulý týden, prohlédla si Müllerovu vilu a pak i Veletržní palác – Národní galerie ji chce vyzvat do soutěže na jeho rekonstrukci. Přijela ale hlavně na konferenci o městě a urbanismu reSITE, aby tu měla přednášku o své práci.

Tiše a opatrně

Inudžima je ostrůvek v japonském Vnitřním moři, kde se v minulosti těžila měď. Když v první půlce 20. století došla, obyvatelé se vystěhovali a ostrov pustl. Opuštěné domy ale zůstávaly v původním stavu. Až filantrop a milionář Soičiro Fuktuke přišel s nápadem proměnit ostrov v jakousi uměleckou galerii, která by si přitom zachovala venkovskou poezii. Byl to projekt, který architektku i její kancelář SANAA jako jeden z prvních proslavil. „Chtěli jsme, aby návštěvníci viděli umění, ale také zažili něco ze života lidí na ostrově,“ říká.

Skleněný pavilon na ostrově Inudžima.
Skleněný pavilon na ostrově Inudžima.

Několik opuštěných domků bylo podle jejich návrhu přestavěno v prostory pro umělecké výstavy a instalace. Pracovala s jemností a poezií, které z ní dělají…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].