Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, V hlavě

K zubaři jako na pláž

Virtuální realita dokáže ulevit od obávané civilizační fobie

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Jen málokdo chodí k zubaři rád, ale pro část lidí tahle návštěva představuje doslova noční můru. Podle statistik z ciziny trpí tzv. odontofobií (tedy hrůzou ze zubaře) kolem desetiny populace a část má úzkost tak velkou, že raději vydrží silné bolesti zubů, než by navštívila ordinaci. A i ti méně bojácní vyšetření ze strachu alespoň odkládají – Britové spočítali, že něco podobného dělá více než třetina lidí.

Hlavním důvodem obav je samozřejmě bolest, silné fobie často vznikají v důsledku neblahých zážitků z minulosti. I proto se stomatologové na svých kongresech kromě vrtaček, protéz a plombovacích materiálů zabývají také otázkou, jak utrpení pacientů zmírnit. Čerstvé studie ukazují, že by s tím mohl pomáhat jeden vynález – virtuální realita.

Němí a bezmocní

Za nepříjemné zážitky u zubaře nemůže pouze bolest jako taková, ale celý kontext situace. Poloha vleže na křesle je doslova ztělesněním bezmoci. S otevřenou pusou nemůžete mluvit, bytost s podivnou rouškou přes tvář bere do rukou špičaté předměty a míří přímo do vašich nejzranitelnějších míst. Bzučení vrtačky drásá nervy a vzduchem se line vůně spálené zuboviny.

Adepti stomatologického řemesla se proto už na škole učí různé triky, jak své klienty uklidnit – třeba je vybavit pomyslnou záchrannou brzdou. („Když vás to bude bolet, zvedněte pravou ruku.“) Některé západní ordinace se dokonce na vyděšené pacienty specializují a vypadá to v nich jako v příjemném wellness centru.

Faktem ovšem zůstává, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].