Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Touha po vykoupení

Monografie Petra Brandla není jen zprávou o geniálním barokním malíři

Kající se Máří Magdaléna. (Před 1710)
Kající se Máří Magdaléna. (Před 1710)

Snaha historika umění Jaromíra Neumanna (1924–2001) být v každodenním styku s díly nedozírné hodnoty šla – jeho vlastními slovy – „srovnávat s mileneckou zaujatostí a snad i posedlostí“. Jejím nejzásadnějším výstupem je monografie Petr Brandl, kterou právě vydala Národní galerie. Má dva svazky, bezmála tisíc stran a váží přes šest kil. Vychází až šestnáct let po autorově smrti díky péči kurátorky Andrey Steckerové, která za Neumanna životní arcidílo dokončila.

Monumentální publikace oslavující s ročním předstihem 350. výročí narození barokního velikána přitom bezděčně připomíná, že vášeň pro umění může být pro leckoho nezdravá. Neplatí to jen pro známého bouřliváka Brandla, ale i pro autora monografie. Oba totiž přivedla až do vězení.

Ke konečné zkáze

Malostranský rodák Petr Brandl (1668–1735) se ke své celoživotní radosti dostal už jako dítě. Nemluvíme teď o obrazech, ale o alkoholu: jeho otec-krejčí si v Praze přivydělával čepováním rakovnického piva. Malířství a pijáctví Brandla od té doby provázely v nerozlučném přátelství. Zatímco městská a církevní honorace ho záhy začala vnímat jako autora, od něhož je třeba si pořídit obraz, úřady jako člověka, na kterého je třeba si dávat pozor.

Podobizna šlechtice v modrém plášti. (Kolem 1710)
Podobizna šlechtice v modrém plášti. (Kolem 1710)

Do vězení poprvé putoval za hádku, při níž sokovi způsobil zranění. A pak před ním až do smrti utíkal kvůli dluhům. Na otázku, proč jsou Brandlova díla rozesetá po kostelích a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].