Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Data na příděl

Konec roamingu je pro drahé Česko jen jeden z kroků k evropskému normálu

Pro Čechy to zní jako vyprávění o ráji, který snad ani nemůže existovat. Antonios Drossos platí za mobil 27 eur měsíčně, tedy kolem 700 korun. To je na české poměry běžná cena, ale Drossos v ní má kromě neomezeného volání a esemesek i nekonečné množství dat, kterými pohání celou domácnost. „Pevnou linku jsem zrušil někdy před třemi lety. Nemám doma už ani wi-fi,“ popisuje Drossos po telefonu z Helsinek. Dětem doma zapíná místo wi-fi hotspot ze svého mobilu, stejným způsobem stahuje i filmy z Netflixu.

Drossos pracuje jako konzultant v telekomunikacích a má přehled také o Česku. Jeho firma Rewheel analyzovala i zdejší trh pro Český telekomunikační úřad a pravidelně zveřejňuje srovnání, jaké tarify a za jakou cenu jsou po Evropě k mání. Česko nevychází z těchto měření dobře. V poslední analýze z dubna se posuzovalo, kolik dat lze kde pořídit za 30 eur, a hůř skončilo jen pět zemí EU. „Trh u vás zamrznul. Každý z operátorů má svůj kus trhu a nic je moc nenutí, aby si opravdu konkurovali,“ shrnuje svoje poznatky o tuzemsku Drossos.

Dílčí náplastí na tento letitý český neduh jsou novinky z minulého týdne, kdy v EU po deseti letech nátlaku eurokomisařů skončily poplatky za roaming. Pro Čechy je to ale jen první vyhraná bitva.

Jako doma

Nový evropský režim funguje v principu podle anglického verše „roam like at home“, tedy „všude jako doma“. Zákazník má možnost používat svůj mobil pořád stejně, aniž by se ohlížel na to, kde právě je. U tarifu s neomezeným voláním…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].