Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Do soutěže o Českou cenu za architekturu přihlásili jejich autoři celkem 249 děl. Nejrůznějších, investice jsou to za stamiliony, nebo také za několik tisíc. Asi nejmenší stavba je kaple z 82 modřínových latí, stojící v polích u obce Příbraz v jižních Čechách. Kapli navrhl architekt Petr Neřold (se spolupracovníky Janem Čeledou a Vojtěchem Ertlem), postavili žáci Gymnázia Jana Keplera, mezi nimi syn architekta, v rámci kurzu Estetická výchova. I tahle školní práce může být v užším výběru nejlepších českých staveb. Dvaačtyřicet nominovaných bude vyhlášeno v pondělí 12. června v Kulturní zóně Pragovka, nominační večer bude zároveň večírek přístupný všem.

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

„Asi třetina lidí si myslí, že pro dobré vztahy je důležitější dobré internetové připojení než setkávání v domácím prostředí.“

Viktor Olivemark z výzkumného oddělení firmy Ikea minulý týden na setkání s novináři v centrále firmy ve švédském Älmhultu. Firma provádí výzkum domovů ve dvaceti zemích světa.

Táborák s designem

„Mám rád pořádný oheň,“ říká designér Jiří Pelcl. Tak vzniklo přenosné železné ohniště pro českou firmu se zahradním nábytkem Egoé. Nezabírá místo, snadno se uklidí. Přikládá se dřevo, dá se opékat, grilovat, a dokonce vařit – součástí je trojnožka i kotlík pro kotlíkáře se smyslem pro design.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].